سال نو امسال برای کره سالی بسیار پرالتهاب و نامبارک بوده…سانحه هوایی، اتش سوزی در یک مجتمع تجاری، بحران سیاسی، مشکلات اقتصادی، شیوع نوعی انفولانزا، غرق شدن کشتی ماهیگیری و… .
سال 2025 بی شباهت با دهه 90 میلادی در کره نیست. اواخر دهه 1990 با فلج سیاسی، تظاهرات خشن خیابانی و ناآرامی های کارگری پررنگ شد. رؤسای جمهور به اتهام فساد و شورش زندانی شدند و اقتصاد در آستانه سقوط قرار گرفت و نیاز به کمک مالی تحقیرآمیز توسط صندوق بین المللی پول داشت. حوادث غم انگیزی مانند فروپاشی فروشگاه بزرگ سامپونگ باعث تشدید ناراحتی مردم شد. شباهت ها با چالش های امروزی قابل توجه است.

آشفتگی سیاسی در کره جنوبی

روند استیضاح رئیس جمهور یون سوک یول باید برای مدتی ادامه یابد تا دادگاه قانون اساسی تصمیم نهایی خود را بگیرد. بدتر از آن مجلس ملی طرحی را برای استیضاح هان داک سو نیز تصویب کرد. بنابر این به نظر می رسد که کره جنوبی باید برای مدتی بدون کاپیتان در دریاهای ناشناخته پر از صخره های پنهان حرکت کند.
کره جنوبی در سال 2025، ممکن است مجبور شود با بحران های بی سابقه ای روبرو گردد. به عنوان مثال، با پیروزی مجدد دولت دونالد ترامپ، انتظار می رود که سیاست خارجی آمریکا به شدت و به سرعت تغییر کند. طبیعتاً بسیاری از کشورها از جمله کره جنوبی را تحت تأثیر قرار خواهد داد. علاوه بر این، آینده جنگ روسیه و اوکراین به دلیل روابط نامطمئن کره جنوبی با کره شمالی و روسیه می تواند تأثیر فوری بر این کشور داشته باشد. مناقشه تایوان نیز به طور مستقیم بر آینده کره جنوبی، بسته به حل آن، تأثیر خواهد گذاشت.

آشفتگی اقتصادی در کره جنوبی

از نظر اقتصادی، صادرات راکد تحت فشار قرار گرفته است و آسیب های بیشتری از سیاست های حمایت گرایانه دولت آینده ترامپ پیش بینی می شود.
از سوی دیگر بدهی خانوارهای کره جنوبی نسبت به تولید ناخالص داخلی در زمره بالاترین بدهی‌های جهان قرار دارد و بسیاری از خانواده‌ها برای هزینه‌های ضروری مانند مسکن و آموزش به شدت به وام گرفتن متکی هستند. این افزایش بدهی به طور قابل توجهی مخارج مصرف کننده را که برای جبران کاهش عملکرد صادراتی حیاتی است، مختل می کند. در نتیجه، اقتصاد کره جنوبی مانند دو دهه قبل به طور نگران کننده ای در معرض شوک‌های خارجی قرار دارد.
شاید نگران‌کننده‌ترین نشانه‌ها در بافت اجتماعی فرسوده کشور نهفته باشد. افزایش نابرابری، شکاف جنسیتی گسترده، شکاف های نسلی و نابرابری های منطقه ای به سرعت انسجام اجتماعی را تحت فشار قرار می دهد. مدارس و محیط های کاری پررقابت و پراسترس به سلامت روان، به ویژه در میان جوانان آسیب می زند و در نتیجه یکی از بالاترین نرخ های خودکشی در جهان را به همراه دارد. بسیاری از جوانان کره ای امید به ازدواج و خانواده را کنار می گذارند که منجر به پایین ترین نرخ تولد در میان کشورهای OECD می شود. این بحران جمعیتی، همراه با یکی از سریع‌ترین جمعیت‌های در حال پیر شدن در جهان، تهدیدی برای بار مالی ناپایدار بر دوش نسل‌های آینده است. همچنین بسیاری از سالمندان کره ای به دلیل حقوق بازنشستگی ناکافی در فقر زندگی می کنند.
موارد بالا تنها بخشی از مشکلات پیش‌روی کره جنوبی در سال جدید میلادی است که ممکن است آسیب جدی به این کشور و حتی برندملی آن وارد کند. اگر در شیوع انفولانزا و یا هر پاندمی دیگری را در چندماه ابتدایی سال کره تجربه کند بعید نیست اقتصاد این کشور با ببحرانی همچون بحران 1997 مواجه شود.
به هر حال این سال برای کره جنوبی می‌تواند بزنگاهی باشد که یا به قول چرچیل (در طول جنگ جهانی دوم): “تاریک ترین ساعت درست قبل از طلوع آفتاب است.” و کره از آن با موفقیت عبور می‌کند و یا یک شب سرد و تاریکی باشد که قرار نیست به زودی طلوع آفتاب را نظاره‌گر باشد.
مهدی منصوری‌خواه
مدیرمسئول فصلنامه مطالعات راهبردی کره جنوبی
 
┈┈••••✾•🌿🌺🌿•✾•••┈┈
موسسه بین‌المللی هاتف شرق؛ اولین و تخصصی‌ترین مرجع نقد #موج_کره‌ای در کشور